Show simple item record

dc.contributor.advisorBesler, H.Tanjutr_TR
dc.contributor.authorKabaran, Seraytr_TR
dc.date.accessioned2015-10-14T13:32:29Z
dc.date.available2015-10-14T13:32:29Z
dc.date.issued2015tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11655/1590
dc.description.abstractThis study was planned to examine the possible heavy metal intake from olive oils produced in Guzelyurt area, TRNC. It was aimed to assess the concentrations of Cr, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, As, Cd, and Pb in olive oil produced in this region. It was also aimed to evaluate the possible health effects of heavy metal uptake through olive oil intake by assessing the average olive oil consumption. The data was collected from 500 individuals aged 30-49, living in Guzelyurt area. The mean daily olive oil consumption of men was 32.35 17.49g and women was 25.33 14.63g. The heavy metal contribution to Acceptable Daily Intake levels (ADIs) due to olive oil consumption for all heavy metals was less than 1% for all individuals. In addition, the calculated Health Risk Index (HRI) values were 1 for all heavy metals. It can be concluded that the heavy metal uptake due to the daily olive oil consumption of individuals, living in Guzelyurt region of TRNC, might not cause any risks for health problems.tr_TR
dc.language.isoTürkçetr_TR
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectNutritiontr_TR
dc.titleKKTC Güzelyurt Bölgesinde Üretilen Zeytinyağı ile Olası Ağır Metal Alımı Arasındaki İlişkiyi İncelemeye Yönelik Bir Çalışmatr_TR
dc.typedoctoralThesistr_TR
dc.callno2015/1898tr_TR
dc.bolumBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalıtr_TR
dc.description.ozetBu çalışmada KKTC nin Güzelyurt ilçesine bağlı bölgelerde üretilen zeytinyağlarında bulunan Cr, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, As, Cd ve Pb konsantrasyonlarının belirlenmesi , ayrıca zeytinyağı tüketiminin saptanmasıyla zeytinyağı ile vücuda alınan ağır metal düzeylerinin belirlenmesi ve bunun sağlık üzerindeki olası etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma KKTC nin Güzelyurt bölgesinde yaşayan 30-49 yaş arası 500 kişi ile yürütülmüştür. Erkeklerin günlük ortalama 32.35 17.49g, kadınların ise 25.33 14.63g zeytinyağı tükettikleri belirlenmiştir. Tüm bireylerde zeytinyağı tüketimi ile ağır metal alımının kabul edilebilir günlük alım miktarlarına (ADI) katkısının %1 in altında olduğu belirlenmiştir. Sağlık Riski İndeksi (HRI) sonuçlarına göre zeytinyağı ile alınan ağır metal düzeyinin risk içermediği ( 1) saptanmıştır. KKTC nin Güzelyurt bölgesinde yaşayan bireylerde zeytinyağı tüketimi ile vücuda alınan ağır metallerin sağlık sorunları için risk oluşturmadığı söylenebilir.tr_TR


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record