Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Collections in this community
Recent Submissions
-
Üzüm Çekirdeği Tozunun Çiğ ve Pişmiş Dana Eti Köftelerde Antioksidan Kapasite ve Lipit Oksidasyonuna Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Arslan, M. The Effect of Grape Seed Powder on Antioxidant Capacity and Lipid Oxidation in Raw and Cooked Meatballs, Hacettepe University Graduate School Health Sciences Nutrition and Dietetics Doctor of Philosophy Thesis, ... -
Duygusal İştahın Metabolik Sendrom, Obezite ve Depresyon Durumu ile İlişkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Nutrients are used as a method of coping with negative mood and stress in case of emotional eating. It can lead to weight gain and obesity. The aim of this study was to evaluate the relationship between emotional eating ... -
Obezite ve Hafif Şişmanlığın Değerlendirilmesinde Vücut Cüssesinin önemi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Obesity, which is defined as abnormal or excessive accumulation of fat in adipose tissues in a way that disrupts human health, is among the most important health problems of our time. The aim of this study was to show that ... -
Toplu Beslenme Sistemleri Çalışanlarına Yönelik Besin Güvenliği Eğitiminin Çalışanların Besin Güvenliği Bilgi Düzeyler ve Davranışları Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)İnalkaç, T.N, Effect of Food Safety Training on Food Handler’s Food Safety Knowledge and Attıtudes, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Food Service System Programme Master Thesis, Ankara, 2019. The aim ... -
Tip 2 Diyabetli Hastalarda Akdeniz Diyeti Ve Dash Diyetine Uyumun Glisemik Kontrol Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-16)Kündeş, H, Effect of Adherence to Mediterranean Diet and DASH Diet to Glycemic Control in Patients With Type 2 Diabetes. Hacettepe University Graduate School Health Sciences Master Thesis in Food Service Systems Programme, ... -
Beden Kütle İndeksi Farklı Yetişkin Kadınlarda Yeme Tutumu Ve Beslenme Durumu Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)This study was conducted on evaluating the relation between nutritional status and eating attitudes in 155 women with different body mass index levels aged from 19 to 64 who admitted to a family health center in Ankara. ... -
Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Kazandırılması Projesi Kapsamında İlkokul Öğrencilerinin Ebeveynlerine Verilen Beslenme Eğitiminin, Çocukların Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-25)This study was conducted as a case-control study with 168 students and parents in January-April 2019 to evaluate the changes in children's nutrition and activity habits 15 days after the nutrition education given to parents ... -
Anne Otonom Seviyesinin 0-5 Yaş Grubu Bebek ve Çocuklarda Beslenme ve Antropometrik Ölçümlere Etkisinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)An Investigation of the Effect of Mother’s Autonomy Level on Nutrition and Anthropometric Measurements of 0-5 Years Age Group Infants and Children, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Nutritional Sciences ... -
Diyetisyen ve Diyetisyen Adaylarının Sürdürülebilir Beslenme Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-06)For current and future generations, it is of great importance that especially awareness of healthcare professionals be raised about sustainable diets, which are defined as diets with low environmental effects that contribute ... -
Kreşlerde Uygulanan Menüler ve Çocukların Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-20)KALFA ÇETİN, N. Evaluation of Child-Care Centers’ Menus and Nutritional Status of Children. Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Food Service Systems, Master’s Thesis, Ankara, 2019. In spite of the ... -
Bariatrik Cerrahi Geçiren Hastalarda Bağırsak Mikrobiyotası ve Metabolik Parametreler Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)This study was planned as a case study to examine the effects of obesity and bariatric surgery on nutrition, metabolic parameters and gut microbiota. The data of the research was conducted from 15 patients who had bariatric ... -
Tip 1 Diyabetli Adölesanlarda Yeme Davranış Tutumu ve Beslenme Durumu İlişkisi ile Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-09)Çelik, H., Evaluation of Quality of Life and Relationship between Eating Behavior Attitude and Nutritional Status in Adolescents with Type 1 Diabetes, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Nutrition ... -
Yetişkin Kadınlarda Yeme Bozukluklarında Dikotomi Düşünce (Dteds) Ölçeğinin Beslenme Durumu ile İlişkisinin Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Kütahya, G. Determination of the Relationship Between Nutritional Status and Dichotomous Thinking in eating Disorders Scale (DTEDS) in Adult Women. Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Community Nutrition ... -
Çölyak Hastalığı Olan Çocuklarda Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Celiac disease (CD) is an autoimmune inflammatory condition of the small intestinal, triggered by ingestion of gluten in susceptible individuals. The only treatment for celiac disease (CD) is a lifelong gluten free diet. ... -
CD36 ve Lipid Peroksidasyonuna Diyetle Alınan Tekli Doymamış Yağ Asitleri, Doymuş Yağ Asitleri Ve Fruktozun Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)ABSTRACT YALÇİMİN ÖCAL, H., The Effect of Dietary Monounsaturated Fatty Acids, Saturated Fatty Acids and Fructose on CD36 and Lipid Peroxidation, Hacettepe University, Institute of Graduate School, Nutrition Sciences ... -
Diyet Polikliniğine Başvuran Kanserli Hastaların Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Akren Özkazanç M. Evaluatıon of Nutrıtıonal Status of Cancer Patıents Attendıng Dıet Polyclınıc. Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Dietetic Program, Master’s Thesis, Ankara, 2019. Cancer is a major ... -
Gastrointestinal Kanserli Hastalarda Preoperatif Dönemde Beslenme Durumunun ve Malnutrisyonun Değerlendirmesinde Farklı Yöntemlerin Karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)This study was conducted in Sivas Cumhuriyet University Health Services Application and Research Hospital between February and August 2011. The study was carried out on a total of 81 volunteer patients, aged 19 years and ... -
Çiğ Olarak Tüketilen Bazı Salata Malzemelerinin Mikrobiyolojik Yönden İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)In catering industry some vegetables that use in salads might include pathogen microorganisms and when they are eaten raw they have risks for human health. The aim of this study is assessment of contamination situation of ... -
Sağlıklı ve Obez Bireylerde Hindistan Cevizi Yağı ve Zeytinyağı Alımının Açlık ve Tokluk Üzerine Akut Etkilerinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Obesity is an important health problem worldwide and it is associated with cardiovascular diseases, diabetes and some types of cancers. Studying the effects of food on hunger and satiety is important for maintaining appetite ... -
Sleeve Gastrektomi Yapılan Obez Kadınlarda Serum Ghrelin Düzeyinin ve Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-31)Neşe, A. Assessment of Serum Ghrelin Level and Nutritional Status in Obese Women with Sleeve Gastrectomy. Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Nutritional Sciences Programme, M.Sc. Thesis, Ankara, 2019. ...