• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Ana Sayfa
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   Ana Sayfa
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Chia Seed (Salvia Hispanica L.) Added Yogurt Reduces Short-Term Food Intake And Increases Satiety: Randomised Controlled Trial

Göster/Aç
licence.txt (265bytes)
Chia Seed.pdf (1.050Mb)
Tarih
2017
Yazar
Ayaz, Aylin
Akyol, Asli
Inan-Eroglu, Elif
Kabasakal Cetin, Arzu
Samur, Gulhan
Akbiyik, Filiz
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
BACKGROUND/OBJECTIVES Several studies have reported that consumption of Salvia Hispanica L.,commonly known as chia seed, may exert beneficial effects on health outcomes. The main purpose of this study was to examine the influence of chia seed consumption as a mid-morning snack on short-term satiety. SUBJECTS/METHODS Subjects (n = 24) were tested using a randomized, cross-over design consisting of three mid-morning snacks. Yogurt with no chia seed, yogurt with 7 g chia seed, and yogurt with 14 g chia seed were given to subjects on different test days. After subjects were asked to report visual analog scale (VAS) scores on sensory outcomes, ad libitum lunch was served, and energy intake of individuals was measured. RESULTS VAS scores indicated that participants reported significantly lower scores for hunger (P = 0.033), prospective food consumption (P = 0.031), amounts of food that could be consumed (P = 0.017), desire for sugary foods (P = 0.015), and higher scores for satiety (P = 0.031) on the test days with 7 g and 14 g chia seed. Energy intake of individuals during ad libitum lunch was significantly lower when they consumed yogurt with 7 g or 14 g chia seed (P = 0.037). CONCLUSIONS The study demonstrated that chia seed consumption as a mid-morning snack may induce short-term satiety in healthy individuals.
Bağlantı
https://doi.org/10.4162/nrp.2017.11.5.412
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5621364/
http://hdl.handle.net/11655/20787
Koleksiyonlar
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü Makale Koleksiyonu [86]
Hacettepe Üniversitesi Kütüphaneleri
Açık Erişim Birimi
Beytepe Kütüphanesi | Tel: (90 - 312) 297 6585-117 || Sağlık Bilimleri Kütüphanesi | Tel: (90 - 312) 305 1067
Bizi Takip Edebilirsiniz: Facebook | Twitter | Youtube | Instagram
Web sayfası:www.library.hacettepe.edu.tr | E-posta:openaccess@hacettepe.edu.tr
Sayfanın çıktısını almak için lütfen tıklayınız.
İletişim | Geri Bildirim



DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Theme by 
Atmire NV
 

 


DSpace@Hacettepe
huk openaire onayı
by OpenAIRE

Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş RehberleriÜyeliklerİletişim

livechat

sherpa/romeo

Göz at

Tüm Açık ArşivBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreDile GöreErişim Şekline GöreDizinleme Kaynağına GöreFonlayan Kuruma GöreAlt Türe GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreDile GöreErişim Şekline GöreDizinleme Kaynağına GöreFonlayan Kuruma GöreAlt Türe Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Kullanım İstatistiklerini Göster

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Theme by 
Atmire NV