• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   Ana Sayfa
  • Tıp Fakültesi
  • Temel Tıp Bilimleri Bölümü
  • Temel Tıp Bilimleri Bölümü Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   Ana Sayfa
  • Tıp Fakültesi
  • Temel Tıp Bilimleri Bölümü
  • Temel Tıp Bilimleri Bölümü Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Farklı Dozlarda ve Sükrozla Birlikte Uygulanan Kakaonun (Theobroma Cacao) Sıçanlar Üzerindeki Anksiyolitik Etkisinin İncelenmesi

Göster/Aç
tez.pdf (1.759Mb)
Tarih
2023
Yazar
Alkan, Esra Nur
Ambargo Süresi
Açık Erişim
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
Anxiety disorder is a common condition. The effectiveness of current pharmacological treatments is delayed and their side effects negatively impact patients. Therefore, patients turn to different products. Cocoa is a frequently consumed substance that contains various bioactive compounds. This study investigated the acute anxiolytic effect of cocoa consumed in different doses or with or without sugar. Since the time when cocoa's potential anxiolytic effect would appear after oral administration was not known, the duration was determined first. The main study was then conducted. 64 male Wistar albino rats were used in the main study, with 8 rats in each group. Two different doses of cocoa (500 mg/kg and 1000 mg/kg), sucrose (1000 mg/kg), both doses of cocoa+sucrose, diazepam, and tween 80 were administered orally to rats in a single dose. Anxiety-related behaviors were evaluated using open field test and elevated plus maze test, and locomotor activity was measured using the rotarod test. Various biochemical parameters were examined from hippocampus and blood to determine whether there was any change in the anxiolytic effect. In addition, ALT, AST, BUN, creatinine, total cholesterol, triglyceride, and glucose levels in the blood were examined. The results of the study showed that acute administration of cocoa generally reduced anxiety-related behaviors, but this effect disappeared when cocoa is given with sucrose. Although cocoa did not affect GABA levels, the combination with sucrose increased GABA levels. It did not change the levels of serotonin and noradreline. While cocoa did not have an effect on cortisol levels, the combination with sucrose decreased cortisol levels. No changes were observed in the other examined blood parameters.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11655/33420
Koleksiyonlar
  • Temel Tıp Bilimleri Bölümü Tez Koleksiyonu [261]
Künye
Alkan EN. Farklı Dozlarda ve Sükrozla Birlikte Uygulanan Kakaonun (Theobroma Cacao) Sıçanlar Üzerindeki Anksiyolitik Etkisinin İncelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyoloji Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2023.
Hacettepe Üniversitesi Kütüphaneleri
Açık Erişim Birimi
Beytepe Kütüphanesi | Tel: (90 - 312) 297 6585-117 || Sağlık Bilimleri Kütüphanesi | Tel: (90 - 312) 305 1067
Bizi Takip Edebilirsiniz: Facebook | Twitter | Youtube | Instagram
Web sayfası:www.library.hacettepe.edu.tr | E-posta:openaccess@hacettepe.edu.tr
Sayfanın çıktısını almak için lütfen tıklayınız.
İletişim | Geri Bildirim



DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Theme by 
Atmire NV
 

 


DSpace@Hacettepe
huk openaire onayı
by OpenAIRE

Hakkımızda
Açık Erişim PolitikasıVeri Giriş RehberleriÜyeliklerİletişim

livechat

sherpa/romeo

Göz at

Tüm Açık ArşivBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreDile GöreErişim Şekline GöreDizinleme Kaynağına GöreFonlayan Kuruma GöreAlt Türe GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreBölüme GöreYayıncıya GöreDile GöreErişim Şekline GöreDizinleme Kaynağına GöreFonlayan Kuruma GöreAlt Türe Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Kullanım İstatistiklerini Göster

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Theme by 
Atmire NV