Browsing Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tez Koleksiyonu by Issue Date
Now showing items 21-40 of 308
-
Serebral Palsili Çocuklarda Beslenme Durumlarının Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)In order to evaluate the nutritional status of children with Cerebral Palsy (CP), 71 CP diagnosed children, aged 4-13, admitted to Turkish Armed Forces Rehabilitation Center outpatient clinic were included to this study. ... -
Hematolojik Malignitesi Olan Hastaların Beslenme Durumlarının ve Bazı Biyokimyasal Bulgularının Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)This study was planned in Başkent Universitiy Department of Hematology to determine the dietary intake, antropometric measurements and some biochemicals parameters of 120 adult patients (19-65 ages) with hematologic ... -
Maternal Beden Kütle Indeksi ve Gebelikte Vücut Ağırlığı Artışı Takibinin Perinatal Sonuçlar ile Ilişkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)The objective of this study is to determine the effect of pregestastional body mass index (BMI), age, parity, occupation, smoking habits, also to evaluate the effects of body weight gain during pregnancy on the process of ... -
Yaşlı Diyabetik Hastaların Tıbbi Beslenme Tedavisine Uyumları ve Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)Diabetes as a disease associated with aging is considered a major public health problem in the world and in our country. For the effectiveness of diabetes treatment, compliance with medical nutrition therapy is very ... -
Karaciğer Sirozu Olan Hastalarda, Malnütrisyon, Vücut Bileşimi, Enerji ve Besin Ögeleri Alımının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)The study, conducted to assess malnutrition, body composition and dietary intakes in patients with liver cirrhosis, was carried out among total of 58 patients (42 males and 16 females) with liver cirrhosis, mean of ages ... -
Toplu Beslenme Sistemlerinde Kullanılan Dezenfektanların Çiğ Olarak Servis Edilen Bazı Sebzelerin T
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)Effect of Natural Disinfectants on the Total Antioxidant Capacity of the Some Raw -
Epilepsi Hastası Çocuklarda Ketojenik Diyetin Epileptik Nöbet Sayısı Üzerine Etkisinin Araştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)The purpose of this study is to observe the effects of ketogenic diet on seizure number in children with epilepsy and to determine the effects on blood analyzes. This study was carried out with between ages of 2-18 patients ... -
Erişkinlerde Keçiboynuzu Ununun Kan Lipit Profiline Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)The aim of the survey is to find the effect of consuming carob flour on the blood lipid profile in adults. A total of 20 adults (35-60 years old, 10 male and 10 female), with high triglycerides (360 mg/dL), and/or total ... -
Türkiye'de Organik ve Klasik Yöntemlerle Üretilen Zeytinyağlarının Ağır Metal İçeriğine Yönelik Bir Araştırma
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)The rapid industrialization in the second half of the twentieth century caused important environmental problems. In order to cope with these problems alternative agricultural production systems have been established. Organic ... -
Edinsel Hipotiroidli Ergenlerin Beslenme Durumlarının, Antropometrik Ölçümlerinin, Kemik Mineral Yoğunluğunun ve Bazı Biyokimyasal Bulgularının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)Osteoporoz; yetişkinlerde görülen majör sağlık sorunlarından biri olmasına karşın son zamanlarda çocuklarda da gözlenmeye başlamıştır. Uzun süre L-tiroksin tedavisi alan edinsel hipotiroidli ergenlerin kemik mineral yoğunluğu ... -
Yeni Tanı Alan Gastroözefageal Reflü Hastalarının Beslenme Durumunun Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)It is estimated that %15-20 of persons in general population exhibit symptoms suggestive of gastroesophageal reflux disease, such as pyrosis and acid regurgitation. This research was planned to determine general ... -
Toplu Beslenme Hizmeti Veren Bir Kurum Mutfa ğı ve Personelinin Hijyen Yönünden De ğerlendirilmesi ve Beslenme Durumlarının Saptanması.
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)This research has been planned and conducted to evaluation of employers’ (n=58) nutrition status and knowledge of hygiene who are working at catering industry kitchen and Food and Beverages service in Ankara between ... -
Çin xinjang uygur özerk bölgesi urumçi şehrindeki lise öğrencilerinin beslenme ve fiziksel aktivite bilgi ve davranışları
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2013)This study was performed for the purpose of determining the scope of awareness and behavior of high school students in the city of Urumçi Xinjiang Uygur Autonomous Region in China in respect of nutrition and physical activity. ... -
Türkiye'ye Özgü Bazı Ekmek Türlerinin Glisemik İndeks Değerlerinin Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)The aim of this study was to assess the glycemic index of frequently consumed bread types in Turkey. 10 adult healthy volunteers aged between 19 and 35 years (27.1±2.7 years), not having any metabolism and/or endocrinology ... -
Tip 1 Diyabette Diyet Proteinlerinin ve Yağlarının Kan Glukozu Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)The present study was conducted to determine the effects of dietary proteins and fats on blood glucose and the effects of fat-protein counting in addition to carbohydrate counting for calculating prandial insulin dosage ... -
İnflamatuar Barsak Hastalığı Olan Çocukların Beslenme Durumunun ve Kemik Mineral Yoğunluğunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)This cross-sectional study was planned to determine the relationship among disease severity and duration with nutritional status, anthropometric measures, bone mineral density and biochemical assay. The study was conducted ... -
Koroner Bypass Ameliyatı Geçiren Hastalarda Beslenme Durumu ve Malnutrisyon Riskinin Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)The aim of this study was to determine nutritional status and malnutrition risk among patients undergoing coronary bypass surgery at preoperative and postoperative terms via two different screening tools (Malnutrition ... -
Açıkta Satılan Baharatların Gerçek Zamanlı Polimeraz Zincir Reaksiyonu ile Mikrobiyolojik Yönden İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)In this study, a total of 84 samples of unpackaged spices (21 black pepper, 21 red pepper, 21 cummin and 21 sumac) which were collected from retail shops in 7 cities of Turkey; Istanbul, Izmir, Ankara, Adana, Samsun, ... -
Polikistik Over Sendromu Olan Kadınların Diyet Glisemik Indeksi ve Yükü ile Obezite Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)Polycystic ovary syndrome (PCOS) is a common endocrine disorder in adolescents and reproductive age women. This study was conducted on 65 female premenopausal patients, aged over 18 years who are diagnosed with PCOS and ... -
Kistik Fibrozisli Hastalarda Malnütrisyon ve Beslenme Durumunun Saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014)In order to evaluate the nutritional status and malnutrition 166 patients with cystic fibrosis, aged 2-20 years (7.4±4.8), followed up by Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Pediatrics Pulmonology were ...