Browsing Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tez Koleksiyonu by Rights "info:eu-repo/semantics/embargoedAccess"
Now showing items 1-20 of 30
-
Bariatrik Cerrahi Hastalarında Yeme Davranışı Bozuklukları, Duygu Durumu ve Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2022)Aycan, M., Evaluation of Eating Behavior Disorders, Emotional State and Quality of Life in Bariatric Surgery Patients, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, M.Sc. Thesis in Dietetics Programme, Ankara, ... -
Behçet Hastalığı Olan Yetişkin Bireylerde Akdeniz Diyetine Uyumun Behçet Sendromu Aktivite Skalası ve Yaşam Kalitesi ile İlişkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-08-09)Kıyak, R., The Relationship Between Adherence to the Mediterranean Diet and Behçet Syndrome Activity Scale and Quality of Life in Adults with Behçet's Disease. Hacettepe University Graduate School of Health Sciences, M.Sc. ... -
Besin Etiketleri ve Besin Ögesi Örüntü Profili Modellerinin Besin Seçimi Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)This study was conducted to evaluate the nutritional content of packaged foods, ready meals and beverages offered for sale in Turkey and standard meal recipes of Turkish Cuisine with nutritional labels and nutrient pattern ... -
Beslenme Maliyetinin Karşılanmasında Gıda Enflasyonunun Tüketici Davranışlarına Etkisinin Gıda Güvencesi ve Seçimlerine göre Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)In the accessibility dimension of food security, food prices and the affordability of the dietary cost represent the two main barriers for low-income at-risk groups, which also influence their food choices. Regarding the ... -
Bozada Prebiyotik ve Probiyotiklerin Aflatoksin B1 Detoksifikasyonu ve Biyoerişilebilirliği Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-08-05)Aflatoxin B1 (AFB1) is a mycotoxin with carcinogenic, mutagenic, teratogenic, neurotoxic and immunosuppressive properties commonly found in various cereal products and oilseeds. The aim of this study was to investigate the ... -
Covıd-19 Salgını Sürecinde Adölesanlarda Yeme Zamanı, Yeme Davranışı ve Uyku Kalitesinin Obezite ile İlişkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-02-15)Obesity is rapidly increasing in adolescent individuals, and factors underlying this condition, such as sleep quality, duration and eating behavior changes, are gaining importance. The aim of the study is to reveal the ... -
Dallı Zincirli Organik Asidemi Hastalarının Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Branched-chain organic acidemia disease groups consist of Maple Syrup Urine Disease (MSUD), methylmalonic acidemia (MMA), propionic acidemia (PA) and isovaleric acidemia (IVA). Low protein diets form the basis of long-term ... -
Diyetin Fitokimyasal İndeksi ve Antioksidan Kapasitesinin İn-Vitro Fertilizasyon Tedavisinde Devam Eden Gebelik Sonucuna Etkisinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-11-06)Kırcalı Haznedar, N., Evaluation of the Effects of the Dietary Phytochemical Index and Antioxidant Capacity on the Ongoing Pregnancy Outcome in in-vitro Fertilization Treatment, Hacettepe University Graduate School of ... -
Diyetle Prebiyotik ve Probiyotik Alımı ile Fermente Besin Tüketimini Değerlendiren Besin Tüketim Sıklığı Anketinin Geliştirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Dönmez, B. Development of a Food Frequency Questionnaire Assessing Dietary Prebiotic and Probiotic Intake and Fermented Food Consumption. Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Nutrition Sciences Program ... -
Erkek Voleybolcularda Kurkumin Kullanımının Kahverengi Yağ Dokusu ve Spor Performansı Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023-01-16)Brown adipose tissue is responsible for regulating thermogenesis and energy metabolism. The aim of this double-blind, randomized, placebo-controlled clinical study, was to determine the effects of curcumin use in male ... -
Farklı Pişirme Yöntemleri ve Farklı Yağ Türleri Kullanımının Patateslerin Tahmini Glisemik İndeks Değeri Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024)Organization (FAO/WHO) Expert Advisory states that the concept of glycemic index (GI) is a useful tool for selecting carbohydrate-containing foods to maintain health and treat various diseases. The GI value of foods is ... -
Hafif Şişman/ Obez Kadınlarda Yeme Bağımlılığı, Depresyon ve Diyet Kalitesinin Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017-03-21)This study is aimed to determine the prevalence of food addiction and focused on the assesment of the relationship between food addiction and depression, in the scope of diet quality and body composition in overweight/obese ... -
Hemodiyaliz Hastalarında Diyetin Besin Ögesi İçeriği ve Total Antioksidan Kapasitesi ile Serum Oksidatif Stres İndeksi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)The aim of this study was to assess the relationship between nutrient content, diet diversity and dietary total antioxidant capacity with serum antioxidant indexes (serum TAC, PON1 and ARES) and antioxidant indexes (serum ... -
Kafeterya Diyeti ile Beslenen Sıçanlarda Akrilamid Alımının Obezojenik Etkilerinin İncelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-06-14)Buyukdere, Y., Examination of the Obesogenic Effects of Acrylamide Intake in Rats Fed With the Cafeteria Diet, Hacettepe University Graduate School of Health Sciences Program of Nutrition and Dietetics Doctor of Philosophy ... -
Koroner Bypass Geçiren Bireylerde Kan ve Arterde Oksidatif Stres Belirteçleri ile Diyetin Antioksidan Kapasitesi Arasındaki İlişki
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)Yurdakul, A.V., The Relationship Between Oxidative Stress Markers, in Blood and Arteries, and Antioxidant Capacity of The Diet in Individuals Undergoing Coronary Bypass. Hacettepe University Graduate School of Health ... -
Kuvvet Sporcularının Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)Kurt, B., Evaluation of Nutritional Habits of Power Athletes, Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences Community Nutrition Program, Master of Sciences Thesis, Ankara, 2023. It is observed that power athletes ... -
Laurik Asit ve Resveratrol Alımının Farelerde Diyetle İndüklenen Nöroinflamasyon, CD36 Düzeyi ve Kognitif Davranışlar Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023)The aim of this study was to examine the effects of lauric acid and resveratrol intake on high fat high fructose-induced neuroinflammation, anxiety and learning-related behaviors in mice and to determine the possible role ... -
Nonalkolik Yağlı Karaciğer Hastalığında Fiziksel Aktivite ve Beslenmenin Fibroblast Büyüme Faktörü 21 ve İrisin Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018-05)Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is the most common cause of chronic liver diseases. At the present time, the most important treatment of NAFLD is the lifestyle changes, which include diet and physical activity. ... -
Polikistik Over Sendromlu Bireylerde Diyet Müdahalesinin Serum İleri Glikasyon Son Ürünleri ve Metabolik Profil Üzerine Etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2025-03-07)This study was planned and conducted to investigate the effects of energy-restricted diet containing low advanced glycation end products (AGEs) versus energy-restricted diet containing standard AGEs on serum advanced ... -
Polikistik Over Sendromu Tanılı Kadın Bireylerde Diyetin İnflamatuar İndeksinin CD36 ve Kardiyometabolik Risk Faktörleri Üzerine Etkileri
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024-06)This study was planned and conducted to investigate the effects of dietary inflammatory index (DII) on CD36 and cardiometabolic risk factors in women with polycystic ovary syndrome (PCOS). The research was carried out on ...